Használja a kódot TAVASZ10 és kap 10% kedvezményt minden termékre a kategória TAVASZI AJÁNLAT.

Hogyan kezdjünk hozzá

Egy mohaképen gondolkozol, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Mi a Mohálom.hu-nál igyekszünk mindent megtenni, hogy részletes bevezetést adjunk a mohaképek elkészítéséről mindenkinek, aki úgy döntött, hogy a saját mohakép elkészítésének útját választja. Ezt a cikket azoknak az ügyfeleknek készítettük, akiknek egyáltalán nincs tapasztalatuk a stabilizált mohával vagy a növényekkel kapcsolatban. Elmagyarázzuk, hogy mi is az a stabilizált moha valójában, hogyan készül, milyen típusokat ismerünk, mire van szükséged egy mohakép elkészítéséhez, és mit is kapsz valójában, ha stabilizált mohát vásárolsz.

MI AZ A STABILIZÁLT MOHA

A stabilizált moha valójában egy klasszikus erdei moha. Vannak olyan országok, ahol a moha nagy mennyiségben fordul elő, ezért legális a gyűjtése és további feldolgozása dekorációs anyagként. Amikor a mohát betakarítják (leválasztják a talajról), természetesen rövid idő után kiszárad, és elveszíti eredeti megjelenését. Ezért kitaláltak egy olyan módszert, amellyel a mohát vagy más növényeket hosszú időn át meg tudjuk őrizni eredeti megjelenésükben, még akkor is, ha valójában már nem élnek. Olyan, mintha egy stabilizáló oldat "életet lehelne vissza" a kiszáradt mohába vagy növénybe. Bejut a növényi szövetekbe, de a vízzel ellentétben nem párolog el, így a moha hosszú idő után is puha tapintású marad és szép látványt nyújt. A stabilizáló oldat színezőanyagot is tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy többféle árnyalatot érjünk el, így a moha soha nem foltosodik el. A színezékek nem veszélyesek, de vízben oldódnak, így a szín öntözés esetében kimosódik. Ezért száraz használatra - falakra, asztali díszként, koszorúkra stb. - alkalmas. Emiatt fontos megjegyezni, hogy csak beltérben szabad használni. Erről bővebb információt a Gondozás fejezetben találsz.

MOHAFAJTÁK

  • Lapos moha
  • Gömbmoha
  • Rénszarvas moha - zuzmó

A lapos mohára gondolhatunk úgy is, mint "szőnyegre", a gömbmohákra pedig úgy, mint "golyókra". Mindkét típus csak a felső, látható részén stabilizálódik. Ez utóbbi szép zöld és puha, de az alsó része száraz és barna marad. Ezért a mohakép készítésekor a darabokat egymás mellé helyezzük a szép oldallal felfelé, és igyekszünk a szárazabb széleket úgy elhelyezni, hogy felülről ne látszódjanak.

Ha bármilyen mohacsomagot vásárolsz, különböző méretű, különböző formájú és vastagságú darabokat kapsz benne. A moháknak nincsenek szabványosított formái, mivel a természetből származnak, és a céljuk az, hogy természetes hatást keltsenek. Ezért fontos figyelembe venni, hogy nem biztos, hogy minden darab tökéletes, és az egyes darabok nem lesznek egyformák. Az egyes moháknál azonban láthatod, hogy nagyjából milyen méretekre és vastagságokra számíthatsz.

A rénszarvasmoha vagy zuzmó annyiban különleges, hogy a gyökerektől egészen a tetejéig stabilizált. Ezért többféleképpen díszíthetsz vele, de figyelembe kell venni, hogy ahogyan az élő növénynek barna a gyökere, úgy a stabilizált és színes zuzmónak is barna lesz a gyökere a növény tetejéhez képest. A mohaképek készítésekor általában a gyökereket le szoktuk vágni, és csak a növény felső, szép részét használjuk fel. Tény, hogy így a zuzmó egy részét ki kell dobni, de ezt a "hulladékot" a feltűntetett fogyasztásnál figyelembe vesszük.. Ha sajnálod kidobni a nyesedéket, felhasználhatod például bélésként más dekorációkhoz, a kreativitásnak nincs határa.

A zuzmókon belül létezik norvég és finn. A norvégnak nincs külön elnevezése, de a finnt "tisztított" néven is emlegetik. A finn zuzmó gyökereit már levágták, így kevesebb vágott "hulladék" keletkezik. Így az egész növényt úgy használhatod fel, ahogyan az érkezik. Legtöbbször azonban a finn zuzmót is visszavágják egy kicsit, főként egy bizonyos magasság elérése érdekében. Ennek oka, hogy az egyes növényeket egymás mellé rakják, és ha szép egyenes, egységes képet szeretnénk, akkor minden növénynek egyforma magasnak kell lennie.

Ha zuzmót vásárolsz, azt kisebb növények formájában kapod. A növények azonban összekapcsolódnak, és gyakran nagyobb csomókat alkotnak. Így nem kell aggódni amiatt, hogy minden egyes kis növényt külön-külön kell ragasztani. A zuzmóból képet vagy falat készíteni egy kicsit több munka, mint a mohából, de ha egyszer elsajátítottad a folyamatot, akkor gyorsan és egyszerűen megy.

Az egyes mohákról szóló általános információk a mohákról szóló cikkben találhatók. Ne feledd azonban, hogy a moha az erdőből származik, és még akkor is tartalmazhat apró leveleket, tobozok darabokat vagy tűleveleket, ha stabilizálás előtt megtisztították a szennyeződésektől.

MOHAKÉP KÉSZíTÉSE

Itt összefoglaljuk, hogy a mohán kívül mire van szükséged egy mohakép elkészítéséhez.

  1. ALAP FELÜLET – valami, amire a mohát rögzíteni lehet, és ami megalapozza a kép formáját. A legmegfelelőbbek a vékony falapok, például a szololit, a rétegelt lemez, az MDF, vagy az OSB-lap. Azonban bármit használhatsz amit megfelelőnek látsz.
  2. RAGASZTÓ – amivel a mohát az alapon tartod. 
  3. VÉDŐFELSZERELÉS – a stabilizált moha festékanyagot tartalmaz, ezért kezelése során elszineződhetnek a dolgok amikkel érintkezik. Aggodalomra azonban nincs ok - a festék lemosható és egészségre ártalmatlan. Javasoljuk azonban, hogy viselj kesztyűt, és takard le az asztalt is, amelyen dolgozni fogsz.

A képet be lehet keretezni - vásárolj, vagy készíts egy hátlapot a kerettel együtt, amely szépen körülöleli a mohaképet. A kép lehet keret nélküli is - csak egy egyszerű tábla, amelynek oldaláról látható a moha. A mohát közvetlenül a vakolatra is felragaszthatod, vagy a csupasz falra, de figyelembe kell venni, hogy egy ilyen dekoráció nem áthelyezhető utólag, tehát csak akkor opció ha hosszútávra tervezel. A Mohálom.hu oldalon a Keretek mohafestményekhez kategóriában vásárolhatsz fakereteket, valamint magukat a hátlapokat akasztóval a felakasztáshoz. Ha egy nagyobb mohafal kialakítását tervezed, javasoljuk, hogy több hátlapot rögzíts, amelyeket aztán egymás mellé rögzítesz a falra. A hátlapokat vagy kampókra akaszthatod, mint egy festményt, vagy közvetlenül a falszerkezethez rögzítheted őket (csavarokkal).