Használja a kódot TAVASZ10 és kap 10% kedvezményt minden termékre a kategória TAVASZI AJÁNLAT.

Hogyan készítsünk mohafestményt

Egyszerű fényképes útmutatót készítettünk Önnek arról, hogyan készíthet tetszés szerinti mohafestményt otthonában. Dióhéjban megtudhatja, hogy mire lesz szüksége az elkészítéséhez - a legalapvetőbb alkatrészektől kezdve a különböző kütyükig, melyek megkönnyíthetik a munkáját, és lépésről lépésre meglátja, milyen egyszerű egy ilyen kép elkészítése.

 

 1. Készítsen elő minden szükséges tartozékot

Röviden összefoglalom az alapvető "nyersanyagokat", amelyek nélkül nem tudunk meglenni:

 • Természetesen STABILIZÁLT MOHA  😊Kezdetben "minden tekercsből egy kicsit" készítettem, mert nem volt teljes elképzelésem arról, hogyan fog kinézni a végső kép, és inkább kísérletként fogtam fel. Tudtam azonban, hogy különböző típusú mohákból kombinált képet fogok készíteni, ezért előkészítettem kb. 500 g különböző színű zuzmót és kb. 500 g mohát (válogatott lapos és gömbmohákból) szintén több színben. Ezen kívül választottam még néhány stabilizált növényt, amit használhatok. Természetesen nem fogom az összes mohát vagy növényt felhasználni, de a végén összefoglalom, hogy melyik fajból mennyit használtam fel, hogy a fogyasztásról jobb képet kapjatok.   

 

 • KERET – készítheted te magad, vagy vásárolhatsz egy speciális Moha képkeretet. A stabilizált zuzmóból készült egyszerűbb festményekhez vészhelyzet esetén egy méretre vágott rétegelt lemezt is használhat keret nélkül.

 

 • RAGASZTÓ – használhat speciális ragasztót a stabilizált mohához vagy egy klasszikus, otthoni dekorációhoz általánosan használt ragasztópisztolyt. Ne felejtsen el elegendő mennyiségű ragasztópálcikát előkészíteni a ragasztópisztolyához, mivel a ragasztó fogyasztása meglehetősen magas.

 

 • Egyéb díszítő elemek, például különböző faelemek, ágak, kéregdarabok vagy kövek - határ a csillagos ég.

 

 • Egyéb kiegészítők, amelyeket a munka során használhat - kés, vágódeszka, olló, csipesz (vagy drót), kisebb ecset, habszivacsdarabok -, ezek használatáról az útmutatóban olvashat.

 

 1. Készítse elő a munkaterületét
 • Ha nincs otthon barkácsolósarok, és úgy dönt, hogy a konyha- vagy dohányzóasztalán dolgozik, akkor érdemes valamivel alátámasztani - műanyaggal vagy régebbi papírokkal, így elkerülheti a munka utáni nehezebb takarítást. A mohával való munka nem éppen tiszta, mivel szinte minden stabilizált moha foltos lehet, és kezelésekor kissé fog a színével. Ráadásul tüskéket is hullathatnak, és a mohák megfelelő elhelyezése miatt a festményen előfordulhat, hogy néhány darabot le kell vágni vagy fel kell szeletelni, ami rendetlenséget okoz az asztalon. Az ragasztópisztoly vagy a folyékony ragasztó is nyomot hagyhat kedvenc asztalán.
 • Ha ragasztópisztolyt használ, mindenképpen melegítse fel előre.
 • Ha olyan munkát végez, ahol nem akar másnap zöld ujjakkal megjelenni, akkor érdemes lehet kesztyűt is használni. Valószínűleg észre fogja venni a képeken, hogy elfelejtettem használni őket. 😊

 

 1. Tervezze meg az elrendezést

Kezd összeállni a kép. Ha még nincs világos elképzelés a fejében arról, hogyan fog kinézni a kép, akkor jó ötlet, ha menet közben - ragasztás nélkül - elkészíti az egyes elemek hozzávetőleges elrendezését. Az én esetemben a domináns elemek a nagyobb mohadarabok és a lapos moha voltak, amelyeket így rendeztem el a térben. A stabilizált növények közül egyetlen páfránylevelet választottam, és egy darab faág, amelyet a kép közepén helyeztem el, szintén megfelelt az elképzelésemnek. A zuzmót, amelyet csak díszítésre és a hézagok kitöltésére terveztem, nem terveztem előre, és úgy döntöttem, hogy ragasztás közben találom ki a helyét.

 

 1. Elkezdhetjük a ragasztást

Első lépésként mutatok egy trükköt, amivel a lapos mohát plasztikus hatásúvá varázsolhatja. A festményem legnagyobb darabjának egy lapos mohalevélnek kellett volna lennie, de nem annyira illett a kompozícióba, ezért egy darab habszivaccsal támasztottam alá. Az otthon lévő nagyobb habszivacsból ollóval kivágtam egy elég nagy négyzetet, amit a hátlapra ragasztottam, majd a lapos mohalevelet ráragasztottam. A moha kilógó széleit is a hátlaphoz ragasztottam, hogy mohadombot hozzon létre. A habdarabokat arra is használhatja, hogy elsimítsa az egyenetlenségeket - például a nagyobb mohadarabok alatt, amelyeknek néha dudoros az alsó széle, és nem tapadnak olyan jól az aljzathoz.

A következő lépésben nagyon egyszerűen felragasztottam az összes többi előkészített lapos és gömbmohadarabot. Könnyű velük dolgozni, mivel szilárdak és nagyobb felületet foglalnak el. Tehát csak annyit kell tennie, hogy ragasztót nyom vagy fest a rétegelt lemezre, és a mohadarabokat óvatosan a rétegelt lemezhez nyomja.  Néhány darabot meg kellett igazítanom - különösen a sarkokat -, vagy derékszögben le kellett vágnom.

A nehezebb rész az ágak festményhez való rögzítése volt. Ha egy stabilabb, lapos fadarabot használ, ragassza közvetlenül az alaphoz, majd ragassza köré a mohát. Volt egy vékonyabb ágam, amely nagyon szabálytalan alakú volt, és csak két helyen lehetett a hátlapon ragasztani. A rögzítéshez a biztonság kedvéért rögtönzött rendező kapcsokat is használtam, amelyeket közönséges kerti drótból készítettem. Azokon a helyeken, ahol egy nagyobb domb van, vagy ahol a hab rejtve van, a kapcsot szépen be lehet szúrni.

Aztán elkezdtem kitölteni a hézagokat zuzmóval.

Használat előtt a zuzmót meg lehet tisztítani a tüskéktől és más esetleges szennyeződésektől, és a gyökereket a kívánt hosszúságúra lehet vágni.

Ha a zuzmót függőlegesen akarjuk ragasztani, hogy a felső fejek szépen kiemelkedjenek, meg kell becsülnünk a megfelelő magasságot, amelynél a zuzmót levágjuk, és a lehető legszorosabb csomókban, szorosan egymás mellé kell ragasztanunk.

A páfránylevelet óvatosan beleszúrtam a mohába, és drótkapcsokkal rögzítettem. Néhány apró levelet le kellett tépnem a vágáshoz, ezért összeragasztottam őket, és egy tűzőkapoccsal rögzítettem őket a kép egy másik részén.

A moha egyes darabjai a természet különböző tökéletlenségeit, tüskéket vagy fadarabokat tartalmaznak. Ha szeretné, csipesszel óvatosan eltávolíthatja őket, és alaposan megtisztíthatja az egész képet. Azért hagytam őket a festményen, mert meg akartam őrizni az erdei táj természetes megjelenését.

Végül csak enyhén porolja le a képkeretet egy kisebb ecsettel.

 

 1. A kép elkészült

Csak egy megfelelő helyet kell találnia a falon. Ajánlom figyelmébe a stabilizált mohák megfelelő és nem megfelelő elhelyezésére vonatkozó hasznos tanácsokat a Gondozás fejezetben.

Összefoglaló

Ehhez a kísérlethez egy 40x50 cm-es keretet használtam, konkrétan ezt. Ahogy az elején ígértem, megmutatom a felhasznált moha mennyiséget, amit ténylegesen felhasználtam erre a képméretre. Elfogyott 200g gömbmoha, 100g laposmoha és körülbelül 200g zuzmó. Minden egyes mohához, amelyet súly szerint értékesítünk, van egy hozzávetőleges fogyasztás négyzetméterenként, valamint egy átváltási táblázat a népszerű képméretekre, így nagyon könnyen kiszámíthatja, hogy mennyi mohára lesz szüksége hozzávetőlegesen. Természetesen csak Önön múlik, hogy milyen mohákat választ - hogy a kombinált kép mellett dönt, mint én, vagy inkább egy egy témás képet szeretne csak egy fajtával, vagy színnel. Azért is választottam ezt a képtípust, hogy megmutassam, hogyan kell dolgozni a különböző mohafajtákkal, és hogy bemutassam azokat a helyzeteket, amelyekkel egy kép készítésekor találkozhat.

Szorítok önöknek, hogy mindnyájan hagyják, hogy a képzeletük elszabaduljon, és elmerüljenek ebben az új kreatív hobbiban. 😊

Nagyon örülnénk, ha megosztaná velünk alkotásait.